JL

Trochu dlouhe a nepresne, pane Jiří Kačíre.

V prve rade neexistuji cirkevni svatky. Ustava to neschvaluje. Zakonem jsou jen tyto federalni placene svatky a to vsude, kde federal dava zakazky. Novy rok, Den Martin Luther King, Memorial, Den vzniku USA, Den prace a Thanksgiving day.

V mem podniku bylo ustanoveno 12 dni volna na svatky. 6 federalnich a 6 na domluve pracujicich. Vse placene v prumerne mzde.

Velke podniky maji ruzne "benefity". Dovolena je federalem stanovena po roce na dva tydny. Muj podnik mel zvysenou dovolenou na tri tydny po 15 letech v podniku. Po 20 letech 4 tydny.

Nebudu vice psat protoze je to na podnicich jak se k pracujicim postavi. Podle toho maji znale pracovniky, o ktere se staraji.

JK

J71i64ř77í 54K63a97č92í64r

29. 3. 2024 18:27

Vezmu to popořadě:

1. Po 20 letech v podniku v soukromé sféře dostat 4 týdny dovolené je bída, a o to větší proto, že tak dlouho v jednom jediném podniku zůstat nechcete - protože vás rok za rokem management oškube na inflaci. Takže takový mizerný super bonus si nechte.

2. Co bylo ustanoveno konkrétně ve vašem podniku, bylo prostě jen ve vašem podniku. Vidíte ty výpovědi jednotlivých lidí v článku? Je jich tam asi 15. Vaše výpověď je prostě jen 16-tá. Další jeden člověk.

3. Na to, že jste jen další člověk, který tady sděluje poměry prostě jen jednom podniku, sám pracujete, mi nemáte zrovna moc co říkat že můj článek je nepřesný.

4. Můj článek se snaží mapovat obecné pracovní reálie zaměstnanců v USA, nejen v jednom podniku.

5. Díky, že jste přidal jednu zkušenost do mlýna.

6. Raději se zajímejte o to, co je v české ústavě, a ne v te americké, když jste Čech.

MB

Velmi zjednodušené a hlavně zavádějící ... považovat subjektivní názory z diskusních fór za směrodatné je přinejmenším naivní, natož z nich vyvozovat obecnejší závěry. Uvedený odkaz naopak nabízí realističtější pohled a doporučil bych ho jako odrazový můstek těm, kdo se chce o tomto tématu dozvědět více.

JK

J32i94ř39í 21K64a22č18í95r

29. 3. 2024 17:11

A odkud se to chcete dozvědět, když v oficiálních statistikách to není? Kde jinde než od jednotlivých lidí, vy chytráku.

JZ

Mohu říci, že mně se USA se svým volným pracovním právem v kapitalistickém duchu líbí víc než to naše socialistické, které našim podnikatelům svazuje ruce a je i příčinou našich ekonomických problémů. Naše pracovní právo přespříliš chrání zaměstnance včetně flákačů.

JK

J74i11ř18í 11K89a93č24í73r

30. 3. 2024 14:39

To jsem si myslel, než jsem tyhle čistě kapitalistické firmy v našem hlavním městě zažil na vlastní kůži. Svazování rukou je do velké míry dost na místě.

JZ

V USA je větší smluvní volnost v pracovním právu. Takže zákony tam neřeší minimální mzdu, dovolenou a výpověď z práce. V USA je možná okamžitá výpověď te strany zaměstnavatele bez udání důvodu. Tyto záležitosti tam řeší pracovní a kolektivní smlouvy..

JK

J42i81ř25í 52K42a79č55í48r

29. 3. 2024 18:32

Ano, je tam větší smluvní volnost. Ale co z toho vyplývá? Jaké jsou pak reálie pro zaměstnance? Je to pro ně výhodné? Vy jste mi tu jen odfrázoval co každý ví, je tam "volnost volnost volnost". V pracovním právu. Ale odkdy průměr 10 dní dovolené a nemít volno o všech svátcích je "volnost, volnost, volnost"? To nemá s volností už potom nic společného, pro jednotlivé lidi. To je spíše "bída, bída, bída".

MP

To je známá věc. Ne všichni Američané dnes ale touží promarnit život v (dosti častto zbytečné - je tam obří přrzaměstnsnost, jen si zkuste koupit pbyčejné kalhoty, kolika rukama projdete?:-)) práci. Rádi tak prřijmou místo v pobočce evropské firmy.

RK

Tak podnikejte sám a můžete si udělat dovolenou třeba 60 dní, když si na to vyděláte.

JK

J15i56ř24í 41K30a61č61í12r

30. 3. 2024 12:03

To bych chtěl vidět, jak v zemi, kam se stěhuje kdejaký workoholik, prorazíte v takové konkurenci v podnikání, a ještě ke všemu si při těch životních nákladech vyděláte na 60 dní dovolené každý rok, a tu si opravdu vyberete. Nehledě na to, že vaši kolegové a soused by si o vás mysleli, že jste lenivý neamerický nefachčenko.

ZH

Tady Američanka v Praze mluví o rozdílech v práci mezi USA a ČR. Má i několik starších videí, kde o tom mluví též.

https://www.youtube.com/watch?v=_6Ahtqo5lOo

  • Počet článků 15
  • Celková karma 15,99
  • Průměrná čtenost 477x
Pracuji jako softwarový inženýr a tu a tam narážím na zajímavé věci, se kterými bych se chtěl podělit s ostatními.

Seznam rubrik