Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.  

V USA není zákonem dané právo na minimální počet dní dovolené

Zatímco u nás v Česku nebo v řadě zemí Evropy má zaměstnanec právo na 20 dní dovolené ročně, zákony USA žádné takové právo zaměstnancům neudělují. 

Zdroj: https://www.americanprogress.org/article/the-state-of-paid-time-off-in-the-u-s-in-2024/ 

Je tedy na každém zaměstnavateli, kolik zaměstnancům dá dovolené. To má asi být ten neregulovaný kapitalismus, kde neviditelná ruka trhu se sama postará o dobré pracovní podmínky pro zaměstnance.  

V USA není zákonem dané právo na dovolenou o svátcích

U nás má zaměstnanec nejen že minimálně 20 dní dovolené, ale v průměru i 10 dní volna o svátcích. Celkem jde tedy o minimálně 30 dní volna ročně.

Pokud zaměstnanec pracuje o státním svátku (benzínové pumpy, obchody atp.) má právo na kompenzaci.

Zákony v USA opět nechávají na zaměstnavatelích, jak si to nastaví - volno o svátcích není garantováno.

Nastavené podmínky se liší od firmy k firmě

Takže jaké jsou ty pracovní reálie neviditelné ruky trhu? Jak moc tedy v reálném životě Američan pracuje? Na tohle se půjdu podívat na diskuzní fora.

Po pročítání článků a diskuzních for jsem došel k závěru, že takový klasický počet dní dovolené ročně je jen 10, načež v případě státních svátků se pracuje.

Často opakovaná klasika je, že v 1. roce práce nemá zaměstnanec nárok na žádnou dovolenou, v 2. roce mu zaměstnavatel dá 5 dní dovolené, ve 2. roce mu to zvýší na celkem 10 dní.

Párkrát jsem četl, že se někdo po řadě let práce u firmy dostal na 20 dní dovolené ročně, zjevně to však není standard.

Výjimku tvoří učitelé a pracovníci státní správy, ti jsou zjevně zajištěni lépe a mají dostatek pracovního volna.

Další často opakovaná věc je, že zaměstnanec sice má dovolenou, ale v reálném životě si ji všechnu nevybere, protože nechce "zůstat v závěsu za ostatními", případně by z toho mohl mít jiné problémy v práci.

Populární názory z diskuzí na Quora

Vybírám názory lidí na Quora.com, které mají alespoň 5-10 plus bodů od ostatních uživatelů. Snažím se být nezaujatý a nevybírat si jen ty, co se mi hodí do krámu.

Lauren Nile píše, že průměrný zaměstnanec dostane ročně 10 dní dovolené a 6-8 dní sick days.

Zdroj: https://qr.ae/ps2ct0

Talith Joy Hubber píše, že její manžel pracuje ve firmě, kde má nový zaměstnanec jen 5 dní dovolené za rok, a zároveň říká, že je to dobrá firma. Je to prý tak málo, že velkou část toho spolyká návštěva doktora a pak sotva zbyde nějaká dovolená na čas strávený s rodinou.

Zdroj: https://qr.ae/ps2csy

Steve Taylor píše, že nikdy ve svém životě jako pracovník 10 dní placené dovolené neměl, měl totiž vždy jen "směšných" 5 dní. Říká, že když pracoval u Googlu, měl celkem 0 dní placené dovolené, načež neplacené dovolené si mohl vzít nanejvýš 5 dní.

Zdroj: https://qr.ae/ps2cYU

Lia Kantor píše, že mnoho Američanů nemá placenou dovolenou nebo sick days vůbec. Můžou si však vzít neplacenou dovolenou, avšak jen pokud jim to schválí v práci.

Zdroj: https://qr.ae/ps2ckS

Thomas L. Johnson píše, že pamatuje doby, kdy si oněch 10 dní dovolené brali ve 2-3 denních dávkách, protože vzít si dovolenou na celý týden mohlo znamenat konec jejich kariéry. Říká, že to byl taky ten důvod, proč přešel do akademické sféry, kde je dovolené víc. Když končil s kariérou v korporátní sféře, dostal se až na 3 týdny dovolené ročně, ale nikdy necítil, že by si je mohl vybrat naráz. 

Zdroj: https://qr.ae/ps2car

James Gunn píše, že je Američan, který si vzal za manželku Francouzku. Pracoval v USA a v Evropě a porovnává obě země. Američané jsou podle něj "tvarovaní" (užívá slovo "brainwashed") do víry v to, že práce je vším. Když se vás někdo v Americe zeptá "Kdo jste?", není to prý otázka na vaše jméno nebo něco podobného, ale otázka na vaše povolání: "Jsem analytik ve firmě XYZ". Když ve svých 55 letech končil jakožto administrátor, pracoval 10 hodin denně 6 dní v týdnu, načež po nějaké době mu zaměstnavatel dlužil peníze za 6 měsíců nevybraných dovolených. Zaměstnavatel ho stejně vyměnil za mladšího a levnějšího

Zdroj: https://qr.ae/ps2cfE

Chris Nash píše, že je softwarový vývojář, a typický zaměstnanec dostane v USA 5 dní volna o státních svátcích a státní zaměstnanci pak celkem 12 dní volna o státních svátcích. Jako seniorní vývojář on sám k tomu dostane 15 dní dovolené, kdežto juniorní vývojář dostane podle něj typicky 10 dní dovolené ročně. K tomu má sickdays. Někteří však sickdays nemají a musí si na nemoc čerpat svou dovolenou.

Zdroj: http://quora.com

L.G. Brandon píše, že Američané si nevybírají celou svou dovolenou, protože je to vnímáno jako lenost a nedostatečná pracovní morálka. Jeho šéf se prý pravidelně chvástá, jak už několik let žádnou dovolenou neměl.

Zdroj: https://qr.ae/ps2Snf

Lauren Nile píše, že je úsměvné dát Američanům 30 dní dovolené jako to mají v Evropě a domnívat se, že to vyřeší jejich problémy. Místo toho, aby se fixně zvýšil počet dní dovolené, je podle ni potřeba především vytvářet pracovní kulturu, kde zaměstnanci nemají výčitky svědomí z toho, že si nějakou dovolenou vzali.

Zdroj: https://qr.ae/ps2SDx

Lain Janto píše, že pracoval jako kontraktor 4 roky pro společnost v Bostonu a na konci mu nabídli práci na plný úvazek v dané firmě. Nabízeli mu 5 dní dovolené ročně, bez proplácení práce přes čas. Řekl jim, že pro jejich firmu už pracoval 20 let ve Francii, a že se nehodlá vzdát svých 65 dní volna ročně, které ve Francii bude mít.

Zdroj: https://qr.ae/ps2lgn

Daniel Wallander píše, že mnoho Američanů úplně neví, jak málo dovolené mají oproti jiným zemím ve světě. Mají sice povědomí o tom, že v Evropě mají více dovolené, myslí si však, že Evropští pracovníci jsou prostě jen leniví, nárokující, a ne tak oddaní své práci jako oni. Ve skutečnosti prý mnoho Američanů ani nevyužívají všechnu dovolenou, kterou mají k dispozici. 

Zdroj: https://qr.ae/ps2SE0 

Robert Charles Lee píše, že typický Američan pracuje 45-50 hodin týdně. Práce jen 40 hodin týdně se týká pouze státních zaměstnanců. Podle dotazníku prý pracuje průměrný Američan 48 hodin týdně, načež více pracují už jen v zaměstnanci v Hong Kongu.

Zdroj: http://quora.com

Lara píše, že volno o svátcích záleží na zaměstnavateli, a že to může být kdekoliv mezi 0-11 dny ročně, kdy zaměstnavatel volno o svátku poskytne. Říká, že pracovala pro firmy, kde o svátcích volno nebylo, a nebyly ani žádné příplatky za práci v den státního svátku. 

Zdroj: https://qr.ae/ps2xBb

John Manson píše, že jako státní zaměstnanec, účetní, měl celkem 104 hodin ročně volna, což dá celkem 13 dní. Tyto dny měly být použity na "nouzová" osobní volna, třídní schůzky, atp. Po 3 letech se to zvýší na 3 týdny ročně. Po 15 letech "služby" to dá celkem 5 týdnů dovolené a k tomu 13 dní sickdays ročně, které se nemusely vybrat a mohly se tak střádat rok za rokem. Do odsloužených let se také započítává např. služba v armádě.

Zdroj: https://qr.ae/ps2Dwn

Allison Allen píše, že mnozí zaměstnavatelé nabízejí kombinaci dovelené, dovolené o svátcích a sick days, ale množství se značně liší. Ti šťastnější jedinci mají několik týdnů placené dovolené ročně, někteří jen pár dnů ročně a někteří vůbec nic. Taky píše, že co se týče nemocenských, mnozí zaměstnanci jsou tlačeni do toho, aby přišli do práce ikdyž jsou nemocní, aby nezůstali pozadu.

Zdroj: https://qr.ae/ps2DS5

Závěrem

Děkuji všem co si článek přečetli až sem. Hlavním motivátorem pro psaní tohoto článku pro mě je jednak to, že by takovou zásadní informaci měli Češi o Američanech vědět. A v neposlední řadě ve svém oboru vnímám příliv malých firem "jakoby nového typu", které se snaží působit dojmem, jak je práce u nich strašně cool a v pohodě, ale přitom se k zaměstnanci chovají docela skrytě agresivně a snaží se z něj různými metodami získat první a poslední. Mě se jímá podezření, že své chování tyto malé nové firmy a startupy, které se sobě strašně navzájem podobají, odkoukaly od firem a pracovní kultury v USA.

 

Autor: Jiří Kačír | pátek 29.3.2024 16:04 | karma článku: 22,98 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Jiří Kačír

Pokleslá kvalita servisu kol a dalších výrobků

Kolo jsem si doma většinou vždycky servisoval sám, stejně tak motorku. Měl jsem totiž o servisech vždycky takovou představu. A ta se naplnila.

21.4.2024 v 10:42 | Karma: 13,56 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jiří Kačír

V západních zemích je slovo slave, otrok, odvozeno od slova Slovan

Když jsem se setkal poprvé s tvrzením, že anglické slovo "slave", tedy otrok, je odvozeno od slovanského "slovan", tak mě to dost rozčílilo.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 23,58 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Jiří Kačír

Jak poznat kvalitní matraci na spaní a nenaletět obchodním lstem?

Když se snažíte koupit novou matraci, jakoby jste se ocitli v marketingové obchodní džungli. Nejdůležitější na matraci je kvalita pěny.

6.4.2024 v 12:44 | Karma: 13,28 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Jiří Kačír

Používá Seznam falešné blogy pro zvýšení čtenosti?

Hledal jsem takhle v googlu články na téma "názory lékařů" a v tom na mě vyskočil bloggový článek na českém Seznamu: "Mladí lékaři si o sobě myslí, že jsou mistři světa. Přesčasy dělat nechtějí, ale peníze by brali".

1.4.2024 v 10:03 | Karma: 16,97 | Přečteno: 350x | Diskuse

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma: 3,82 | Přečteno: 73x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 15,99
  • Průměrná čtenost 477x
Pracuji jako softwarový inženýr a tu a tam narážím na zajímavé věci, se kterými bych se chtěl podělit s ostatními.

Seznam rubrik